vše o kole

13.10.2016 18:05

 

Proč si nechat kolo před sezonou zkontrolovat

Kolo není jen rám, řidítka a šlapky. Jedná se o složitý mechanismus plný nejrůznějších šroubků, lanek, destiček a jiných součástek, které je třeba utáhnout, promazat, vyvložkovat atd. Pravidelná, alespoň každoroční, generální prohlídka kola zásadně prodlužuje jeho životnost, a také zvyšuje bezpečnost cyklisty.

Kolo je dobré zkontrolovat před sezonou, protože se během dlouhé zimy leccos může uvolnit, povolit a právě před první jízdou v sezoně je třeba pořádně mechanismus promazat, přesně v duchu pořekadla, že „kdo maže, ten jede“

Co si před sezonou můžete udělat sami

Před zahájením cyklosezony si každopádně doplňte zásoby vašich záplat a lepidel, ujistěte se, že máte v pořádku helmu a další vybavení, o to ostatní se postarají právě v cyskloservisu.

Generální prohlídka kola

Sport-relax-Outdoor (sport)-kolo-retez

Přestože si spousta zkušených bikařů umí se svým kolem poradit sama, určitě je dobré nechat si je alespoň jednou za rok „vyšetřit“ odborníkem na slovo vzatým.

Každému totiž začne po ujetí několika kilometrů kolo tak trochu cvakat a klapat. Nejenže je to nepříjemné a kazí to požitek z jízdy, ale hlavně je to signál nějakého méně či více závažného problému. Profesionálové v servisu již mají vybroušený sluch a v zásadě hned poznají, kde je problém. Často to bývají neseřízené přehazovačky, které pomocí jemného pootáčení napínacích šroubů doladí.

Cvakání však může způsobit mnoho příčin, například kliky uložené na ocelové ose bývají hliníkové, takže tam dochází prakticky k chemické reakci, jako by u baterie – vysušují se a oxidují. Pak to ťuká jako hodinky.

Stejně tak může cvakat uvolněná zadní patka, může vrzat sedlo, řidítka, pedály, šrouby v klikách atd.

Co je důležité pro jízdu

Pro jízdu je v prvé řadě zásadní posed na kole. Mnozí cyklisté mají sedlo příliš nízko, chtějí mít nohy blízko u země. Při správném posedu a rovně stojícím kole se ale jezdec dotýká země maximálně jen špičkami bot či vůbec nedosáhne na zem.

Jak efektivně šlapat do pedálů

Pokud má jezdec přenášet energii do šlapek co nejefektivněji, pak by měl mít sedlo tak vysoko, aby se při rovně natažené noze pata dotýkala celou plochou pedálu. To je kontrolní pozice. Při jízdě se nešlape prostředkem chodidla , ale přední částí, která by měla být na ose šlapky. Při šlapání není noha v nejnižším bodě otočky úplně natažena, v koleně je mírně pokrčena.

Správné umístění nohy na šlapce řeší nášlapné pedály. Jejich užívání se někteří cyklisté brání, ale není důvod. Síla svalů se přenáší nejlépe, noha táhne šlapku i nahoru, nejen na ni tlačí dolů. Při jízdě v terénu noha nemůže sklouznout, pedály napomáhají i ideálnímu kruhovému pohybu nohy při šlapání.

Při jízdě do kopce

Správně nastavené sedlo a správná technika šlapání pomáhají především při jízdě do kopce, která bývá fyzicky nejnáročnější. Krátká stoupání je možné zdolat svižnou jízdou ze sedla, při delších kopcích nezbývá než vytrvale a rovnoměrně šlapat. Převod by měl být spíš lehčí, aby dovolit šlapání švihem a ne těžkým tahem. Jakmile se frekvence šlapání začíná snižovat, je nutné přehodit na lehčí převod. V kopcích se vyplatí střídat různé držení řídítek, občas se ze sedla nadzdvihnout, protřepat a uvolnit ruce. Sport-relax-Outdoor (sport)-cyklistika-8

Vše, co nějak naruší jednotvárnost jízdy, pomáhá: dialog se spolujezdcem, pití, žvýkání žvýkačky nebo cucání bonbónu. Není žádnou chybou na chvíli zastavit, popřípadě jít a kolo tlačit. Není důležité, jak rychle zdoláte vrchol před vámi – po něm totiž budou následovat další a další. Rovnoměrným a individuálně vhodným tempem se dá vyjet prakticky všechno, i zdánlivě nekonečné kopce.

Jedeme dolů

Jízda z kopce po silnici bývá příjemným uvolněním. Zároveň je ale potřeba být ve střehu, mít vždy prsty připravené na brzdách a držet pevně řídítka. Rychlost zvyšuje sílu nárazů, které mohou řídítka z ruky vyrazit. Brzdí se vždy oběma brzdami společně. Přední je účinnější, ale její náhlé stisknutí může vést ke smyku předního kola, který lze jen těžko vyrovnat. I v zatáčkách je potřeba brzdit přední kolo s citem. Zadní smyk, resp. úplné zastavení zadního kola, je zvládnutelné, při jízdě v terénu ho lze využívat i záměrně.

Při sjezdu v terénu se většinou nesedí v sedle, stojí se na šlapkách. Při prudších sjezdech je vhodné posunout těžiště lehce dozadu, v extrémních případech je nutné přesunout celé tělo za sedlo, až se zadek ocitne nad zadním kolem. Tak lze sjet i ty nejkrkolomnější úseky, v nichž by hrozilo překocení kola i s jezdcem dopředu. Brzdíme přitom více zadní brzdou. V takových případech se také vyplatí dát před sjezdem sedlo o něco níže. Snížené sedlo a tím i snížené těžiště jízdu z kopce v terénu ulehčuje a činí ji bezpečnější.

Jízda po rovině

Při jízdě po rovině občas fouká protivítr, který dokáže jízdu velmi ztížit. Cyklista mnohdy musí vynaložit námahu srovnatelnou s jízdou do kopce. Protivětru se lze bránit především vhodným výběrem trasy, plánováním cesty. Jet po směru větru a zpátky se vrátit vlakem, anebo volit první část cesty proti větru a druhou, kdy už nezbývá mnoho sil, po něm, popřípadě vybírat úseky spíše terénem, v lese.Sport-relax-Outdoor (sport)-cyklistika-9

Pokud jedou po rovině dva cyklisté či skupina, je možné využít tzv. jízdu v háku, kdy cyklisté jedou těsně za sebou a přední rozráží vzduch. Čím vyšší rychlostí taková skupina jede, tím je efekt pro „vezoucí se“ jezdce výraznější. První se ovšem víc nadře a proto je potřeba často střídat. Vzhledem k velké blízkosti jezdců tato jízda vyžaduje zkušenost. Jezdec vpředu se musí vyvarovat jakýchkoli nečekaných reakcí, náhlého brzdění, změny směru jízdy atd.

Také pro cyklisty platí dopravní značky

Při jízdě v dopravním provozu je povinností cyklisty dodržovat pravidla silničního provozu. K tomu je nezbytné znát dopravní značky, pravidlo přednosti v jízdě atd. Cyklista také musí dodržovat rovný směr jízdy, náhle nevybočovat. Jakoukoli změnu směru jízdy je potřeba naznačit rukou. Pokud na kole na silnici zastavuji, snažím se vybrat širší místa, mimo zatáčky, před horizontem. Otáčím-li se, rovněž využívám přehledné a rovné úseky. Periferním viděním je dobré sledovat, co se děje nalevo. Pokud slyším, že mne budou předjíždět těžká auta či autobusy, pevněji sevřu řídítka. Proudící vzduch a jeho nárazy za velkými auty jsou nepříjemné i nebezpečné, zvláště za silného větru. Není dobré jet příliš blízko u kraje silnice, cyklista by si měl ponechat určitý prostor pro uhýbání do bezpečí. Pokud předjíždím stojící auta, vyhýbám se jim větším obloukem – řidič může náhle otevřít dveře.

Na silnici není důvod jezdit ustrašeně a pomalu, ale stejně tak je nutné se vyvarovat přílišné suverenity. Každý, kdo jezdí na kole a pak usedne do auta, by si také měl vzpomenout, co je a není cyklistovi příjemné. Že stačí občas jen trochu přibrzdit a cyklistu mírným obloukem objet. Pravidla slušnosti musí platit i ve vztahu cyklisté-chodci. Pěší si někdy zcela právem stěžují na agresivní jízdu cyklistů po chodnících i v přírodě.

Cyklistou, automobilistou ani chodcem se člověk nerodí, jen jím v jistém okamžiku je. Vědomí této relativy a zároveň stálá ohleduplnost ulehčí situaci všem. 

Oblečení na kolo aneb O počasí

Běžné cyklistické oblečení tvoří cyklistické kalhoty, tričko (dres) a boty s pevnější podrážkou, případně s možností namontování mechanismu nášlapných pedálů.

Cyklistické kalhoty jsou důležité jednak kvůli antibakteriální vložce, která změkčuje posed, jednak kvůli své přilnavosti k tělu. Zahřívají svaly, jsou lehké a elastické, „aerodynamické“. Mají různou délku – nad kolena, pod ně, až po kotníky, do pasu anebo laclové. Existují i klasické krátké kalhoty (neobepínající) s vnitřní cyklistickou vložkou. Cyklistické tričko (dres) má oproti běžnému bavlněnému výhodu neprofouknutí, pot se z něho lépe odpařuje. Velmi praktické jsou kapsy na zadní části.

Příjemná je i kombinace spodního trička ze speciálního materiálu (např. firma Moira) a navrch obyčejné triko. Cyklistické boty jsou odlišné pro silniční a terénní cyklistiku. Závodní silniční tretry jsou pro chození nevhodné. Naopak boty na cykloturistiku mají být pevné jak pro jízdu, tak pohodlné v chůzi, hodí se i kotníkové. Pokud jezdím bez nášlapných pedálů, je vždy dobré mít pevnější sportovní boty než ty z tenké látky a měkkou gumou vespod.Sport-relax-Outdoor (sport)-cyklistika-12

Prochladnutí zabraňuje vedle dlouhých kalhot především bunda. Může být i velmi tenká, (díky tomu ji lze složit do kapsy), ale nesmí profouknout. Bunda by měla chránit tělo od spodních ledvinových partií až po bradu, i krk by měl být dobře utěsněn. Starý dobrý nápad dávat si zepředu pod tričko noviny jako izolační vrstvu dodnes neztratil nic ze své účinnosti. Hlavu před chladem chrání částečně helma, pod ni lze dát šátek, k dispozici jsou i speciální cyklistické čepice pod helmu.

Rukavice se neztratí ani v létě

I pro jízdu v létě se hodí rukavice. Na dlaních jsou vystlané, při delších jízdách ruce tolik nebolí. Neobyčejnou službu udělají rukavice v případě pádu. K samozřejmému cyklistickému vybavení patří i helma. Stejně jako u kol tu platí, že ty dražší bývají lepší. Mají více otvorů a jsou lehčí i vzdušnější, systém uchycení na hlavě je dokonalejší. Helma je pro horskou i silniční cyklistiku nezbytností, při pádu bývá hlava nejohroženější částí těla. Dobrým pomocníkem za každého počasí jsou brýle; nejvíce pomáhají v létě proti hmyzu. Lepší než běžné sluneční jsou speciální cyklistické, které mají zakulacený a přilnavější tvar. Není ovšem dobré používat příliš tmavá skla, je přes ně v podvečerních hodinách hůř vidět.Sport-relax-Outdoor (sport)-cyklistika-11

Počasí a povětrnostní podmínky mají na cyklistiku větší vliv než například na pěší turistiku. Velkým nepřítelem je hlavně chlad. Při rychlejší jízdě nebo při protivětru proudící vzduch vytváří tzv. zdánlivou teplotu, která je nižší než skutečná. Například při jízdě rychlostí 20 kilometrů v hodině a okolní teplotě 20° C může být cyklista vystaven až o 10–15° C nižší teplotě. Ti, kteří se vydávají do vyšších poloh, musí také počítat s tím, že každých 100 metrů nadmořské výšky klesá teplota o 0,7° C. I po dešti se vzduch ochladí. Proto je vždy lepší brát s sebou více oblečení, které lze při oteplení dát do batohu nebo uvázat okolo pasu.

Velkým pomocníkem pro výběr oblečení na cyklistický výlet je předpověď počasí. Řekne mu, jaká bude teplota, zda bude svítit slunce či bude pod mrakem, jakým směrem a jak silně bude vítr vát. Podle předpovědi lze operativně plánovat cesty a vyhnout se tak dešti.

V plavkách nejezděte

Parné léto svádí k jízdě v plavkách nebo tzv. do půl těla. Ani jedno nelze doporučit. Při polonahé jízdě hrozí spálení pokožky a na to, jak bývá kůže sedřena při pádu, ani neradno myslet. Proti teplu se lze bránit „protiútokem“, tedy rychlejší jízdou. Vítr pak tělo více chladí než když se ploužíte jen desetikilometrovou rychlostí. Vyplatí se stříkat na obličej, hlavu, nohy a předloktí chladnou vodu. Tričko pro slunné dny vybírejte vždy co nejsvětlejší, tmavé ještě zesiluje teplo. Zastavujeme vždy ve stínu, neustálé doplňování tekutin je samozřejmostí. V létě pomůže i krátké koupání v rybníce, řece či jezeře, tělo se ochladí i očistí, svaly protáhnou.

Sport-relax-Outdoor (sport)-cyklistika-10Jaro a podzim přinášejí příjemné teploty vzduchu, ale také deště a silnější vítr. Proti dešti se lze bránit jen velmi těžko, situaci zhoršuje i fakt, že horská i silniční kola se většinou používají bez blatníků. Po dešti navíc nějakou dobu trvá, než cesty oschnou a voda přestane stříkat od zadního a předního kola. Proti dešti pomáhají částečně návleky na boty a pláštěnka, která pokryje většinu těla. Nicméně i tak je nejlépe ujet před blížícím se deštěm co nejdříve pod přístřeší. V terénu jsou specifikou jara a podzimu bahnité, vodou nasáklé cesty, od nichž odstřikuje bláto na kolo i jezdce. Zvýšená bezpečnost jízdy na kluzkém povrchu je nezbytná, smyk je běžnou záležitostí.

Zima je pro jízdu nejméně vhodným obdobím, nicméně dvouhodinová vyjížďka zasněženou krajinou pomáhá cyklistovi zkrátit čekání na blížící se sezónu a je také svou neobvyklostí zajímavá. Zimní vyjížďky by neměly být dlouhé, rozhodně není možné očekávat stejný výkon jako v létě, tělo spotřebovává velkou část energie na vlastní zahřívání. Je tu i větší zátěž v podobě oblečení a těžkého terénu, resp. sněhu, který podkluzuje. Na sněhu a ledu se nedá jezdit příliš rychle, nelze mnohdy vůbec zatáčet. Brzdí se hlavně zadním kolem. Oblečení by mělo důkladně chránit končetiny a hlavu, na těle je dobré mít více vrstev než jednu.

Přepravujeme kolo: vlakem, autem, lanovkou

Je to trochu paradoxní: kolo je určeno k přepravování člověka z místa na místo, a přitom dnes bývá samo neustále přepravováno. Není proto od věci si říci, jakým způsobem a kde můžete kolo převážet.

Jak upevnit kolo na auto

Pravděpodobně nejrozšířenějším druhem přepravy kola je na autě. Nejčastěji se kola se převážejí na střeše, na nosičích upevněných na příčných lištách, druhou variantou jsou nosiče na zadní části auta. Nosiče jsou k dostání v cykloprodejnách a v obchodech s autopříslušen­stvím. S koly na střeše je nutné jet pomaleji, především kvůli větrným poryvům – kolo při příliš silném větru může spadnout. Nevýhodou také je, že se kola během jízdy mohou od případného deště zašpinit. Proto alespoň řídítka a sedlo zabalíme do igelitu.Sport-relax-Outdoor (sport)-cyklistika-14

Kolo se dá přepravovat i uvnitř auta, nejlépe se na to hodí vozy s pátými dveřmi, tedy typu hatchback, kombi, van a podobně. Čím větší auto, tím se kolo převáží snáze. U menších vozů je nutné sklopit zadní sedadla a odmontovat obě kola, u větších vozů stačí jen sklopit zadní sedadla; kolo se obvykle vejde celé, někdy je nutné sundat přední kolo. Někdy stačí také sklopit jen část zadních sedadel (jsou-li dělená), pak mohou s kolem v autě cestovat i tři lidé. Pod kolo je dobré dát starou deku či prostěradlo, aby se neušpinilo čalounění. Do větších aut se takto vejdou dvě i tři kola.

Přepravování kola vlakem

Z hlediska cykloturistického, ale i ekologického, k sobě nejlépe patří spojení kolo-vlak. Vlakem se kolo přepravuje snadno a pohodlně, nicméně mnoho rekreačních cyklistů stále nemá potřebné informace a bojí se vlak využívat více.

Nejsnadnější je jízda v příměstských elektrických soupravách, v nichž se automaticky otevírají dveře. Kolo majitel sám umístí na přepravní plošinu a při příchodu průvodčího zaplatí poplatek, pokud ho už neplatil společně s jízdenkou u pokladny. Jedná se o tzv. rozšířenou přepravu spoluzavazadla, která platí i pro motoráčky a některé větší (zelené) vagóny s vyhrazenými přepravními prostory. Rozšířená přeprava se pozná podle loga kola v jízdním řádu, logo je i na dveřích vlaku. Příměstské spoje se vyplatí využívat hlavně v Praze, vyhnete se tak frekventovaným výpadovkám a několikakilometrové jízdě z centra na okraje.

Sport-relax-Outdoor (sport)-cyklistika-13Pro přepravu kola v ostatních vlacích je možné využít vagóny určené pro přepravu zavazadel: většinou přijedete s kolem až k vagónu s dvoudílnými velkými dveřmi, průvodčí vám kolo naloží, zaplatíte poplatek a v cílové stanici si kolo vyzvednete. V některých vlacích lze kolo přepravovat i na posledním a prvním představku, tedy v prvních a posledních dveřích soupravy.

Pozor: některé rychlíkové a expresní vlaky kola vůbec nepřepravují – poznáte je podle toho, že v jízdním řádu nemají ve svém sloupci logo kola v kolečku, případně v rámečku. Některé rychlíkové spoje mají zase tzv. povinnou rezervaci kol (čtverhranné logo kola v rámečku). Tu je nutné si zajistit do dvou hodin před odjezdem; když ji nemáte, průvodčí vám kolo sice může vzít, ale platíte přirážku. Kolo lze nicméně přepravovat třeba i pendolinem – i zde však platí tzv. povinná rezervace.

Všechny informace nutné pro tuto přepravu kol jsou podrobně popsány v každém jízdním řádu nebo na webu www.cd.cz.

Cestování s kolem autobusem a MHD

Kolo lze přepravovat také autobusem, v jeho úložném prostoru, pokud k tomu dá řidič svolení. Informujete-li řidiče, že lze kolo rozebrat a zmenšit tak jeho velikost (odmontovat přední a zadní kolo), situaci to jistě ulehčí. U dálkových linkových autobusů, s nimiž jezdí cestující s mnoha taškami, může být přeprava kola problematická, v případě místních linek, které nejedou plné, bývá lehčí. Autobusy – i jejich zastávky – lze zase využít třeba v případě, že jste nenadále zastiženi deštěm a k vlaku je daleko. Vždy přitom záleží na formě prosby, kterou řidiče o přepravu požádáte.Sport-relax-Outdoor (sport)-cyklistika-15

Kolo je možné přepravovat i na většině horských sedačkových lanovek (Harrachov, Špindlerův Mlýn, Klínovec, Kleť atd.). Obyčejně kolo obsluha lanovky umístí na navařené háky a na výstupní stanici zase sundá. Kola berou i některé kabinkové lanovky – např. na Ještěd, na Černou horu v Krkonoších (nikoli však pražská lanovka na Petřín).

V pražském metru mohou být přepravována v každém voze maximálně dvě jízdní kola na každé poslední plošině ve směru jízdy. Rovněž metro je vedle vlaku pro pražské cyklisty ideálním prostředkem, které mu umožní vyhnout se nepříjemné a nebezpečné jízdě mezi auty.

Kolo lze přepravit i letadlem, musí být však složené v přepravním vaku. Pokud ho nemáte, lze využít papírové krabice, v nichž dovozci kol dodávají kola do prodejen. Krabice jsou úzké, cca 1×1,5 metru veliké a lze o ně požádat v cykloprodejnách. Do krabice se kolo dává s odmontovanými koly, vyndaným sedlem a naležato otočenými řídítky. Krabice se přelepí izolepou a na letišti ještě zabalí do fólie.  

Co s sebou bereme na výlet

yrazit na výlet jen tak, bez ničeho, se nemusí vyplatit. I na krátkou vyjížďku, natož na celodenní putování je nezbytné s sebou brát pár užitečných věcí. Také kolo by mělo být vybaveno některými doplňky, které je vhodné pořídit si už při jeho nákupu.

Několik nezbytností

U kola postačuje jednoduché vybavení. Především zámek umožňující kolo zajistit proti krádeži. Spirálovitě se točící ocelové lano s umělohmotným povrchem se omotá okolo sedlové trubky a uchytí za rychloupínák, aby při jízdě neklepalo. Zámky mají číselné kódy či klíče, výhodnější je kód, klíč lze ztratit. Nezbytností je hustilka, postačuje rozměrově menší, která se umisťuje vedle košíku na láhev. Láhev na pití je samozřejmostí, ideální je ta s obsahem 0,7 litru a ventilem, který lze otevřít za jízdy jen zuby. Láhev je potřeba po každé jízdě vymýt a nechat ji vyschnout. Sport-relax-Outdoor (sport)-cyklistika-17

Z hlediska bezpečnosti je nutné mít na kole osvětlení, minimálně zadní červenou „blikačku“, hodí se i přední bílé. Příjemným doplňkem je cyklocomputer, stačí pěti až sedmifunkční, nejsledovanější bývá denní ujetá vzdálenost a okamžitá rychlost. Někteří cyklisté vozí na řídítkách praktický mapník, do kterého se dobře uchytí mapa a není potřeba ji stále vyndávat z kapes či batohů. Užitečný je malý zvonek, cyklista jím na sebe může upozornit pěší. Kolo je možné osadit i blatníky, dnes nejčastěji umělohmotnými, popřípadě vysokým zadním blatníkem a předním chytačem, který se dává na rám. 

Nezapomeňte náhradní duši

Na kolo se do rámu či pod sedlo připevňuje malá brašnička, do níž se dává další potřebné příslušenství. To lze vozit také v ledvince okolo pasu. Zde by měly být klíče pro základní opravu kola. V současnosti to bývají nejčastěji tzv. imbusy, celou sadu se šroubovákem obsahuje imbusový komplet. Velice praktický je nůž, který má i otvírák na láhve, pilník atd. Švýcarský armádní nůž se vyrábí i s vybavením pro cyklisty, jsou na něm dokonce kleště. Nenahraditelná je souprava na lepení duší, některé se prodávají už i v praktické umělohmotné krabičce. Do ní lze dát i kousek drátu či nýt pro případ prasklého řetězu, zavírací špendlík, kterým lze sevřít třeba roztržený oděv atd. Vyplatí se i malá tužka a kousek papíru, papírové kapesníky, náplast atd. Obezřetnější cyklista a ten, kdo se vydává na delší výlet, by s sebou měl brát náhradní duši. Přiložit lze i centrovací klíč. Tyto věci ale už nejsou nezbytné, na půldenní výlety je netřeba brát s sebou.Sport-relax-Outdoor (sport)-cyklistika-16

Nezbytností jsou osobní doklady a také přiměřené množství peněz. Rovněž mobilní telefon je praktický – ať už třeba kvůli tomu, že lze zavolat na informace o odjezdech vlaků, dát o sobě zprávu v případě pozdního návratu, anebo pro horší situace s neodstranitelnou závadou či dokonce havárií.

Jaký batoh se hodí na kolo?

Mnozí cyklisté jezdí s malými batohy na zádech. Na trhu jich je nepřeberné množství, při nákupu je ale potřeba vybírat ty nejlehčí a s vhodnými popruhy, které ani po celém dni nebudou řezat do ramen. Batoh by se měl jen malou plochou dotýkat zad, prakticky vždy se záda pod ním zapotí. Výjimkou bývají batohy se speciální konstrukcí, díky níž je mezi zády a spodní stranou batohu volný prostor. Existují i batohy s vodou, pije se z nich hadičkou.

Na několikadenní putování si sebou cyklista nutně musí vzít větší počet věcí, počínaje náhradním oblečením, přes hygienické potřeby, až třeba po spacák nebo stan. To vše už nejde naskládat jen do batohu na záda, na kolo je potřeba umístit brašny. Dávají se na zadní kolo na nosič, po každé straně jedna, a také menší brašna nad přední kolo na řídítka. Brašny musí být pevně přichyceny, nosič musí být dostatečně pevný. Do přední brašny poskládáme většinou cennější věci a také ty, které chceme mít hned po ruce. Také nad přední kolo se dává při dlouhých cestách nosič s brašnami. Při přepravě kola vlakem – nejde-li o zjednodušenou přepravu – je potřeba brašny z kola sundat, kolo se do přepravního vagónu dává bez nich.Sport-relax-Outdoor (sport)-cyklistika-18

Míra výbavy na vícedenní jízdy je záležitostí individuální. Odvíjí se od nároků na hygienu, ale také od míst, kudy cesta povede a od počasí, které může cyklistu potkat. Nutností jsou náhradní cyklistické kalhoty, spodní prádlo, teplejší oblečení. Vhodný je prášek či kus mýdla na praní, zdravotnický materiál – obinadlo, náplasti, prášky proti horečce, mast na odřeniny atd. Vyplatí se rozšířit i nástroje na případnou opravu kola, vzít s sebou nýtovač řetězu, několik článků řetězu, rezervní lanka měničů převodů a brzd. Nicméně při jízdě po Čechách je možné se spolehnout na poměrně širokou síť cykloprodejen i servisů, jejichž seznam pro danou lokalitu se vyplatí vzít. Mnoho věcí lze podle potřeby zakoupit na cestě.

Doplňování energie, něco o zdraví

Jako téměř každý sport je i cyklistika fyzicky náročná činnost. Tělo spotřebovává značné množství energie, cukru, pocením vylučuje vodu a soli. Během jízdy je proto potřeba neustále doplňovat tekutiny a také jíst.

Dodržujte pitný režim

Na každý výlet by měl cyklista vyrážet s plnou lahví tekutin, kterou má na kole. Velmi účinné jsou speciální sportovní iontové nápoje, které obsahují množství látek napomáhajících regeneraci těla. Z přírodních zdrojů je vhodná voda smíchaná se šťávou z vymačkaného citrónu, popřípadě čaj s citrónem. Z praktického hlediska nejsou ideální ředěné sirupy a jiné sladké nápoje, láhev i ruce jsou po nich často ulepené. Minerálky jako Mattoni aj. jsou vhodnější.Sport-relax-Outdoor (sport)-cyklistika-22

Pokud zastavujeme u restaurací či hospod, je dobrou kombinací zředěný džus, koupit lze i limonády v papírových krabičkách. Alkoholické nápoje je potřeba zcela vyloučit. Čistá voda je chuťově nevýrazná, neobsahuje ani žádné soli, v lahvi na kole je ale praktická – při letních vedrech se jí lze osvěžit nastříkáním na obličej. Pít se musí pravidelně a stále. Zhruba každou půlhodinu, přiměřené množství, které závisí na vynaložené námaze a okolní teplotě. Stejně tak je nutné myslet na průběžné doplňování láhve. 

Jezte málo, ale průběžně

jídla platí heslo všeho s mírou. Není dobré při celodenním výletu okolo třinácté hodiny už pořádně vyhladovělý zastavit, dát si vydatný oběd a pak pokračovat. Je nutné se dostatečně najíst už před jízdou, jízda na lačno vede k rychlé ztrátě sil. Další stravování by mělo být průběžné, ovšem spíše svačinového typu. Menší porce tělo rychleji zpracuje. Lepší jsou studená jídla, z teplých pak především polévky. Rozhodně je potřeba vyhnout se tučným jídlům, naopak ideální je ovoce, zelenina, lehké jogurty, pečivo. Účinným pomocníkem jsou osvědčené tatranky či kolečko fidorky, hodí se v situacích, kdy nelze za jízdy nic jiného koupit. Sladká jídla dodávají energii nejrychleji, energetickou „bombou“ v nouzi je sladké mléko v tubě. Zaplácá sice žaludek, ale tělo okamžitě vzpruží.Sport-relax-Outdoor (sport)-cyklistika-21

Vedle jídel, která lze zakoupit v každé samoobsluze, existují i speciální cyklistické poživatiny, jejichž složení bývá bohaté a obsahují vše, co tělo při velkém výkonu potřebuje. Energetický efekt se dostavuje rychle, chuť těchto tyčinek či past v tubě bývá ale nemusí každému vyhovovat. Nevýhodou je i poměrně vysoká cena.

Po namáhavé celodenní jízdě není dobré se hned najíst. Většinou také nemá člověk okamžitě pocit hladu, ten se dostaví až po jedné či dvou hodinách. Na večer jsou vhodná lehká jídla, např. špagety, palačinky, opět hodně ovoce a zeleniny a také stále dostatek tekutin.

Tělo zatěžujte postupně

Jízda na kole by měla zdraví upevnit a nikoli tělu ublížit. Měla by být především bezpečná, bez pádu. Hlavně při jízdě z kopce je nutné na to neustále myslet, nehonit maximální rychlost, při jízdě v terénu zase nepřeceňovat vlastní jezdecké schopnosti a technickou vybavenost. Ani celoodpružené kolo, které v mnoha situacích pomůže odvrátit pád, není zázračné.

Je dobré si uvědomit, že tělo podává maximální výkony po určitém „zahřátí“, a to jak z hlediska krátkodobého, tak dlouhodobého. Nelze proto čekat, že po zimní přestávce se dá sednout na kolo a hned ujet přes sto kilometrů denně. Než se člověk dostane do ideální fyzické kondice, chvíli to trvá. Postupná zátěž se ale týká i jednotlivé jízdy – prvních pět až deset kilometrů by mělo být volnějších, neměly by vést do prudkého kopce. Při plánování cest by nejtěžší úseky měly čekat zhruba ve druhé třetině jízdy. V parných letních dnech by po poledni zase měla vést cesta spíše v lese, popřípadě ve vyšších výškách, kde je nižší teplota. Naopak jakmile člověk pocítí chlad na rukou, nohou, na těle, je lepší zastavit, udělat pár dřepů, kliků. Tím se tělo rychle prokrví a zahřeje.Sport-relax-Outdoor (sport)-cyklistika-23

Ze začátku bolí zadek

Jízda na kole nadměrně zatěžuje svalstvo spodní části trupu, horní část těla není tolik namáhána. Proto je vhodné volit k cyklistice další sport, který posílí svaly na rukou, břišní a zádové svalstvo. Ideální v letních měsících je plavání, horní polovina těla se také dostatečně namáhá např. při tenisu, squashi, golfu či volejbalu. Pro posílení břišních svalů postačí běžné sedy-lehy. Bolest by z cyklistiky měla být pouze krátkodobá, pocítit by ji mělo prakticky jen svalstvo na nohou po jízdě. Naopak pokud bolí klouby, popřípadě záda, páteř, je potřeba navštívit lékaře, který by měl určit, zda je jízda vhodná či je potřeba na čas dopřát tělu klid. Na začátku sezóny také bolí sedací patrie těla, ale až se svalstvo otlačí a ztvrdne, bolest pomine.

Cyklistika a výlety na kole by měly být spojeny s příjemnými zážitky. Nemělo by jít o boj proti možnostem vlastního těla. Zdolání určité vzdálenosti, výjezd na vrchol, to vše člověka psychicky posiluje. Vidí totiž za sebou vykonanou „práci“, zdolal cíl, který si vytkl. Cesta k tomuto cíli může být obtížná i namáhavá, ale neměla by být strastiplná a frustrující. Především při jízdě ve dvou, třech a více lidech je potřeba dbát na to, aby všichni měli z jízdy stejně dobrý zážitek, silnější i slabší. Jakékoli závodění a prestižní honba za „prvenstvím“ je v případě cykloturistiky nesmyslná. Platí jediné:vyhrávají všichni, kdo se účastní.

 

Typy kol – kupujeme nové

První pravidlo při koupi nového kola zní: nakupovat ve specializovaném cyklistickém obchodu. Cykloprodejny bývají v každém větším městě, čím více kol na výběr v obchodě je, tím pro zákazníka lépe.
 
 
 
 
 
 
  1. Na kole nešetřete
  2.  

    Pravidlo číslo dvě: nesnažit se za každou cenu ušetřit. Nejlevnější kola (v současnosti za 3 000–4 000 Kč) jsou většinou z nekvalitních materiálů, trpí poruchami a jsou špatně seřiditelná. Pro rekreační turistiku stačí kola nižší cenové třídy (8 000–12 000 Kč), pro aktivnější jízdu se hodí střední třída (12 000–17 000 Kč). Pro časté a delší jízdy v náročných terénech se vyplatí vyšší cenová kategorie (nad 17 000 Kč). Mezi kolem za 5 000 a 50 000 Kč je obrovský kvalitativní rozdíl, který pak ovlivňuje i prožitek z jízdy. Cenu kola určuje vedle materiálu, z něhož je zhotoven rám, vybavení: brzdy, převodová mechanika a počet převodů, pláště, ráfky, sedlo atd. U horských kol je zásadní věcí odpružení, přední i zadní. To zadní ovšem podstatně zvyšuje cenu kola.Sport-relax-Outdoor (sport)-cyklistika-5
    Nejstarším a nejklasičtějším typem je silniční kolo. Poznávacím znakem jsou především řídítka-berany se svisle upevněnými brzdami a velikost kol (ráfků) 28 palců. Úzké ráfky a tenké gumy zajišťují minimální valivý odpor, uchopení řídítek vede jezdce k aerodynamickému posedu. Silniční kolo je nejlehčí a nejrychlejší, je ideální na hladké asfaltové povrchy. Se silničním kolem se však těžko jezdí mimo pevné cesty, je méně stabilní, rám je také tuhý a každou nerovnost jezdec cítí.
  3. Horská kola
  4.  

    Horské kolo je dnes v Česku nejpočetněji zastoupeným typem. Vyvinulo se v druhé půli 70. let v USA. Jeho hlavní předností je, že hodně vydrží a projede všude. Horské kolo má průměr kol 26 palců (výjimečně 29). Silné ráfky a „balónové“ pláště s hrubým vzorkem zajišťují dobrou stabilitu, rozměrově menší rám umožňuje jezdci kolo lehce ovládat. Řídítka jsou širší, rovná či křidélkově tvarovaná, brzdy a páčky či rukojeti na přehazování se snadno ovládají. Převody s velkým rozpětím (3 talíře vpředu, 6–10 pastorků vzadu) umožňují jet rychle po rovině a zároveň zdolat prudké stoupání. Nevýhodou je pouze to, že jezdec musí vynaložit víc energie při překonávání valivého odporu, ani aerodynamicky není posed ideální. Samozřejmou výbavou je dnes přední odpružená vidlice, která zvyšuje pohodlí jízdy v terénu a má vliv na bezpečné vedení stopy.  Sport-relax-Outdoor (sport)-cyklistika-3
    Vlastní kategorií horských kol jsou celoodpružená kola s přední odpruženou vidlicí a zadním pružícím mechanismem. Extrémní variantu představuje sjezdové kolo s nadprůměrným zdvihem pružení, které je ale pro cykloturistiku naprosto nevhodné. Podstatně mírnější variantou je freerideové kolo určené pro jízdu z kopce a pro obratné manévrování v terénu. Od něj se jen v detailech liší maratonové kolo – název prozrazuje, že se hodí pro dlouhé jízdy vedoucí prakticky jen terénem, s četnými výjezdy a sjezdy. Maratonové kolo má poskytnout jezdci pohodlí a zároveň by mělo při šlapání docházet k co nejmenším ztrátám energie.
    Pozor: u nejlevnějších celoodpružených kol se „ztrácí“ v pružení zadního tlumiče část energie. Proto lze doporučit jen kvalitní modely, kde cena začíná na cca 30 000 Kč. Modely, u nichž lze zadní pružení páčkou na řídítkách úplně znehybnit, jsou nejdražší (50 000 Kč a více). K nákupu celoodpruženého kola je potřeba přistupovat obezřetně, zvážit, jaký bývá poměr jízdy v terénu a po silnici.
  5. Trekkingové kolo
  6.  

    Mezi silničním a horským kolem se ocitá trekkingové kolo. Ve sportovnější variantě se označuje i jako crossové, ve variantě s blatníky, světly a nosiči jde o city-bike, američtí výrobci ho zase řadí do kolonky nazvané příznačně hybrid. Vzniklo ze snahy spojit přednosti silničního i horského kola. Velikost kol 28 palců a užší, nikoli však galuskové pneumatiky snižují valivý odpor, řídítka jsou rovná či křidélková, převody stejné jako na horském kole. Trekkingové kolo má všechny přednosti, ale i nevýhody kompromisu. Na silnici je rychlejší než horské, v náročném terénu však postrádá potřebnou stabilitu, hladší gumy s jemným vzorkem podkluzují. Je určeno rekreačním cyklistům, hodí se na několikadenní tůry po silnicích a pevných cestách. Ideální je také pro ženy.
    Dětská kola se dnes svou stavbou rámu i komponenty blíží horským či crossovým kolům, mají podobnou geometrii rámů. Existují i další typy kol: bikrosová BMX na terénní závody, freestyleová kola na skoky a akrobacii, trialová kola, pohodlné cruisery s retro geometrií rámu, od silničních kol se odvozují cyklokorosová, dráhová a časovková, silniční varianta trekingového kola s pevnou vidlicí se zase nazývá fitness atd.  Sport-relax-Outdoor (sport)-cyklistika-4
    Při výběru kola je dobré volit seriózní značky, již etablované na českém trhu, s širokou nabídkou modelů (Author, Merida, Trek, Giant, Cannondale, GT, Specialized atd.). Podstatnější než výběr značky je ale správná volba konkrétního modelu. Jeho kvalitu určuje cena a ta se odvíjí také od kvality komponentů – brzd, přehazovačky, přesmykače atd. Další podstatnou složkou je odpružení, v případě přední vidlice i zadního pružení záleží především na zdvihu, celkové bytelnosti a možnosti nastavení pružení.
    Velmi záleží i na velikosti kola, resp. velikosti rámu. Někdy bývají označeny písmeny S, M, L, XL, jindy číselně, v palcích: 16, 18, 20, 22 atd. Velikost kola je nutné před koupí vyzkoušet, kousek na něm jet. Některé komponenty, například nevhodné sedlo či příliš silné pláště s hrubým vzorkem, lze také hned při koupi vyměnit za jiné, cenově srovnatelné. Záleží na dohodě s prodávajícím.
 
 
 
ZAKLADNI NAZVOSLOVI JIZDNIHO KOLA
Poznamka: Vybaveni jizdniho kola se měni dle kategorie!
sedlovka řiditka
podsedlovy šroub brzdova paka

přesmykač řadici pačky

zadni brzda představec

paprsek hlavove složeni

pastorky

(na zadnim naboji)

předni vidlice

přehazovačka předni naboj

rafek předni brzda

plašť klika s převodniky

(na ose středoveho složeni)

řetěz pedal

sedlo ram

ČESKY

6

JEDNOTLIVE KATEGORIE KOL A JEJICH POUŽITI:

Dětska kola EN14765: všechna dětska kola do velikosti 20“ jsou určna pro použti na hřšich a uzavřnych plochach a to pouze

pod dozorem rodičů nebo zodpověne osoby. Doporučne zatižni kol velikost 20“ do 30 kg; velikost 24“ do 45 kg.

MTB kola EN14766: jsou určena pro sportovni jizdu v terenu. Doporučene zatiženi je do 100 kg.

Trekove a městske kola EN14764: jsou určena pro provoz na pozemnich komunikacich a lehkem terenu se zaměřenim

na turistiku a volny čas. Doporučene zatiženi je do 120 kg včetně zavazadla.

Pokud je hmotnost jezdce včetně zavazadla vyšši kontaktujte vašeho prodejce, ktery, je-li to nezbytne, provede upravy a seřizeni.

PRVNICH 150 km

Prvnich 150 km lze definovat jako zahřivaci kolo, ve kterem je život cyklisty naplňovan emocemi a pestrymi zažitky z noveho

sportu, ale na straně druhe je testovana provozni spolehlivost a životnost kola.

PROČ ZABĚH A PROČ ZROVNA 150 km?

Trocha teorie nikoho nezabije. Každa věc během sveho provozu cti jisty zakon tykajici se počtu zavad v zavislosti na delce jejiho

uživani. Mechanizmy se vice meně poslušně chovaji podle celkem přilehavě nazvane vanove křivky vyskytu poruch, ktera ma tři

zasadně odlišna provozni obdobi. Na počatku poměrně prudce počty zavad klesaji, pak přijde dlouhy usek s jejich rovnoměrnym

nizkym vyskytem a nakonec se začnou poruchy zase objevovat stale častěji.

Prvni etapou je pravě zaběh, druhou lze označit jako optimalni dobu provozu. Dlouhodoby provoz s minimalnimi poruchami je

pak odměnou za naši starostlivost a udržbu. Na provozni dobu zvyšeneho dohledu vyjadřenou cifrou 150 km je třeba pohližet jako

na dobu vhodnou k provedeni prvni garančni prohlidky určenou na zakladě servisnich zkušenosti. Vychazi se i z předpokladu, že

dražši, vice provozně zatěžovana kola budou pečlivěji majiteli sledovana. Nevykladejte si ale termin prvni zaručni opravy jako den,

kdy se na vaše kolo poprve někdo podiva. Mohl by vam totiž take rovnou některe dily, napřiklad kliky nebo řizeni, vyměnit za nove

– a to na vaš učet. Zanedbanou udržbu totiž nepokryva ani celoživotni zaruka.

CO TEDY SLEDOVAT PŘI ZABĚHU

I když je kolo spravně předprovozně seřizeno, vyrobni technologie dilů i jejich montaž vyžaduji určity provozni čas ke stabilizaci

spravne funkce. Obecně vše, co se hybe a toči, si potřebuje nalezt a vyhladit svoji drahu a vše na pevno mechanicky spojene si musi

vzajemně sednout a vytvořit potřebne styčne plochy. Ohlazenim drsnosti styčnych povrchů dojde ke vzniku vůli u točivych nebo

kluznych uloženi a u pevnych spojů k jejich uvolněni.

Co to znamena? Pedaly mohou jit zpočatku ztuha, ale za čas maji znatelnou vůli. Stejně tak sedlovka, se kterou se jen obtižně

nastavovala vyška sedadla. U drahych dilů s broušenymi drahami je tento problem většinou jednorazově doseřizenim vyřešen.

Naopak součastky s lisovanymi, často nekruhovymi a malo tvrdymi plochami pro kuličky se obtižně seřizuji a dosaženi stavu

dlouhodobě optimalniho nastaveni je u nich někdy prakticky nemožne. Jednotliva ostře sledovana mista, jejichž zanedbana udržba

může mit vyrazny vliv i z hlediska bezpečneho provozu: Doporučeni: pokud dojde provozem k poškozeni dilů nebo součastek jizdniho

kola, neprodleně je vyměňte!!! Použivejte vyhradně originalni nahradni dily zakoupene u autorizovanych prodejců!!!

Doporučujeme Vaše kolo nechat v pravidelnych intervalech alespoň jednou ročně zkontrolovat v autorizovanych servisnich dilnach!

V připadě nehody důrazně doporučujeme nechat si kolo odborně zkontrolovat v autorizovanem servisu.

ČESKY

7

1. spojeni klik s hřidelem

- dotaženim šroubu/matice v ose kličem zkontrolujte spojeni klik s hřidelem zpočatku před každou jizdou, později občas, ale

vždy, když se ze středoveho složeni ozyvaji pravidelne zvuky nebo je podezřeni na vznik vůle. Na vůli vzniklou nedostatečnym

utahovanim šroubu kliky (vznika deformace čtyřhranu kliky) v ose se nevztahuje narok na reklamaci či vyměnu.

2. dotaženi pedalů v klikach

- nejenom po prvni jizdě se jistě vyplati kličem č. 15 zkontrolovat, zda čela os dostatečně sedi na ploše klik. Na nedotažene pedaly

v klikach a nasledne vymačkani (poničeni) zavitu v klikach se nevztahuje narok na reklamaci či vyměnu.

3. hlavove složeni

- před každou jizdou se přesvědčte o dotaženi pojistne matice řizeni a zjistěte poklepnutim předniho kola, zda nevznikla vůle

v uloženi, ktera by postupně mohla misky řizeni zcela znehodnotit.

Na nedotaženi a nasledne poničeni hlavoveho složeni se nevztahuje narok na reklamaci či vyměnu.

hlavove složeni integrovane

- před každou jizdou se přesvědčte o dotaženi imbusoveho šroubu umistěneho nahoře hlavoveho složeni a poklepanim předniho

kola zjistite, zda nevznikla vůle v uloženi, ktera by postupně mohla misky řizeni zcela znehodnotit.

Na nedotaženi a nasledne poničeni hlavoveho složeni se nevztahuje narok na reklamaci či vyměnu.

4. šrouby představce

- občas je dobre přitahnout vřeteno představce a zejmena šroub objimky – točici se řiditka jsou pro jizdu velmi nebezpečna.

5. brzdy

- před každou jizdou zmačkněte obě brzdove paky a pohledem zkontrolujte, zda jsou předni i zadni brzdove botky vůči rafku

spravně nastaveny – dale viz. Zakladni pokyny.

JAK S KOLEM JEZDIT BĚHEM ZABĚHU?

Citlivěji a vnimavěji, než s kolem již zajetym. Z počatku jezděte pomaleji, vyhybejte se extremnim sjezdům v naročnem terenu.

Ten si můžete dovolit, až překonate nejistotu a ziskate zručnost v řizeni sveho noveho kola. Rozhodně se vyplati v prvnich

kilometrech sbirat zkušenosti, sledovat kolo a nasledně seřidit a dotahnout vše, co se povoli. Tak nařadi vždy s sebou, rozum

do hrsti a hlavně s citem!

Doladěnim seřizovaciho šroubu přehazovačky, většinou o půl až jednu otačku, lze obnovit tichy chod. U přesmykače se seřizeni

provede stavěcim šroubem na řazeni, ale někdy je přičinou přiliš nebo zase malo napjate lanko a tah je potřeba upravit. Stava

se take, že nevhodna poloha voditka přidrhava o řetěz nebo dokonce sniži schopnosti řazeni. Přesmykač musi byt rovnoběžně

s převodniky a ve spravne vyšce. Seřizeni je podminkou funkce nutnou, nikoliv postačujici. Neni-li v pořadku řetěz, nemůže ani

pohon dobře chodit. Tuhy članek znamena sniženi průchodnosti řetězu voditkem, jeho špatny naběh na zuby pastorků a zejmena

na těch nejmenšich se pak projevi střilenim nebo přeskakovanim. Stejně tak suchy řetěz ztěžuje svym mechanickym odporem jizdu

a podstatně zpomaluje proces řazeni. Pro mazani použivejte raději řidke oleje s tefl onem a vysokou schopnosti zavzlinat dovnitř

(např. GT 85) nebo specialni mazadla na řetězy (Castrol). Klasicke strojni oleje jsou sice podstatně levnějši, ale řetěz se musi s nimi

doslova prolit, přebytečny olej s povrchu utřit a přesto zabranit vzniku šmiru je prakticky nemožne. Řetězu se vyplaci věnovat

pozornost od počatku až do konce jeho technickeho života. Když totiž propasnete čas vhodny k vyměně, je teměř jiste, že budete

měnit take kazetu a možna i převodniky. (To se ale určitě během prvnich 150 km nestane).

A nezapomeňte – pokud budete z jakehokoli důvodu rozpojovat řetěz – že každe jine misto než černy čep je pro to vhodne. Černe

spojovaci čepy maji totiž větši průměr než ostatni a jejich protlačenim ven se zvětši otvor v članku natolik, že zde dalši zataženi

čepu nema naději na spolehlive fungovani a je velmi pravděpodobne, že se řetěz tady zase rozpoji. Černe čepy použivejte zasadně

ke spojovani, při rozpojeni se jim vždy vyhněte.

ČESKY

8

NAŘADI, BEZ KTEREHO SE NEOBEJDETE

• imbusove kliče 8, 6, 5, 4, 3, 2 • stranove kliče 15, 10 (2x), 9, 8

• stranove kliče tenke 17, 14, 13 • kliče na hlav. slož. 40, 36, 34 (2x podle potřebneho rozměru)

• křižovy šroubovak jemnějši a větši • sadu na opravu duši

• montažni paky • hustilka

Rozšiřene vybaveni navic

• nytovač řetězu HG • stahovaky nebo specialni kliče na kazety

• stahovak na kliky (s přislušnym stran. kličem) • uzavřeny maticovy klič 14(15) mm

• připravek na uvolněni pastorků 2x (biče) • centrovaci vidlice

• centrovaci klič • měrky na opotřebeni řetězu a pastorků.

Mnohe servisni prace a opravy vyžaduji odborne znalosti a nařadi. Nikdy nezačinejte s jakoukoli upravou na kole, pokud mate

sebemenši pochybnosti o Vašich schopnostech k dokončeni opravy. Nedůkladny servis může ohrozit Vaš život či zdravi nebo

způsobit škodu na Vašem kole či třetim osobam.

ZAKLADNI POKYNY

Předni vidlice:

Ohnute nebo poškozene vidlice by měly byt vyměněny, nikdy je neopravujte.

Předni kolo:

Kolo musi byt usazeno v předni vidlici a řadně dotaženo pojistnymi maticemi. Naboj je utěsněn proti vlhkosti a nečistotam, ale

měl by se opakovaně prohližet zejmena po jizdě naročnym terenem (naročnym terenem se v celem tomto manualu rozumi teren

prašny, blativy, s vymoly apod). Kolo se musi při ručnim protočeni volně otačet s velmi malym třenim nebo vůli.

Jizda se špatně nastavenymi rychloupinaky může zapřičinit viklani nebo uvolněni kola, což může poškodit kolo a způsobit važne

zraněni nebo smrt. Což může ohrozit Vaš život, zdravi, nebo způsobit škodu na Vašem kole či třetim osobam.

Proto je nezbytne:

1) Požadat sveho prodejce, aby Vam pomohl s přesnymi postupy, jak bezpečně upevnit a odmontovat kola.

2) Porozumět a uplatňovat spravne techniky upinani kola rychloupinaky.

3) Před každou jizdou ověřit, že kolo je bezpečně upevněne.

Odstraněni nebo poškozeni rychloupinaciho mechanismu je velmi nebezpečne a může způsobit neplatnost zaruky a vest

k važnym zraněnim nebo smrti.

Nespravne nastaveni rychloupinaciho mechanismu může zapřičinit viklani nebo uvolněni kola, což může vest k važnym

zraněnim nebo smrti.

4) Před každou jizdou ověřit, že rafek neni nadmiru opotřeben, což může ohrozit Vaš život či zdravi nebo způsobit škodu

na Vašem kole či třetim osobam.

ČESKY

9

Zadni kolo:

Kolo musi byt usazeno v zadni vidlici a řadně dotaženo pojistnymi maticemi. Naboj je utěsněn proti vlhkosti a nečistotam, ale

nezapomeňte jej opakovaně prohližet zejmena po jizdě naročnym terenem. Kolo se musi při ručnim protočeni volně otačet s velmi

malym třenim nebo vůli. Jizda se špatně nastavenymi (nedotaženymi) rychloupinaky může zapřičinit viklani nebo uvolněni kola,

což může ohrozit Vaš život či zdravi nebo způsobit škodu na Vašem kole či třetim osobam.

Proto je nezbytne:

1) Požadat sveho prodejce, aby Vam pomohl s přesnymi postupy a ukazkou, jak bezpečně upevnit a odmontovat kola.

2) Porozumět a uplatňovat spravne techniky upinani kola rychloupinaky.

3) Před každou jizdou ověřit, že kolo je bezpečně upevněne.

Odstraněni nebo poškozeni rychloupinaciho mechanismu může zapřičinit viklani nebo uvolněni kola, což může ohrozit Vaš život či

zdravi nebo způsobit škodu na Vašem kole či třetim osobam.

Rafek:

Rafky udržujte nepoškozene a spravně vycentrovane.

Pravidelně kontrolujte jejich stav a stav jejich opotřebeni.

Stav opotřebeni

a) Safety system – při opotřebeni rafku indikuje hloubka podelne linky na brzdove ploše. V připadě, že jeji hloubka je minimalni,

rafek nepouživejte a požadejte Vašeho prodejce o vyměnu.

b) RDA system – opotřebeni či poškozeni rafku je indikovano barevnou tekutinou vytekajici z dutin rafku. V tomto připadě rafek

nepouživejte a požadejte Vašeho prodejce o vyměnu.

Středove složeni:

Středove složeni prohližejte pravidelně a vždy po jizdě v naročnem terenu. Hřidel se musi volně otačet bez stranove vůle. Jistici

kroužek musi byt dotažen a ložiska dobře namazana.

Řiditka:

Maximalně je přizpůsobte vlastnimu pohodli a dotahněte dostatečně všechny šrouby představce v mistě průchodu řiditka

představcem.

Označeni minimalniho vytaženi zasunuti nesmi byt viditelne nad hlavovym složenim. Poškozeni rukojeti řiditek může zapřičinit

ztratu kontroly a pad. Vysazena rukojeť řiditek může ohrozit Vaš život či zdravi nebo způsobit škodu na Vašem kole či třetim

osobam. Doporučujeme šrouby k připevněni řiditek dotahovat momentem 7Nm. Pokud jsou Vaše řiditka osazena nastavci řiditek

(rohy), doporučujeme je dotahovat momentem 7 Nm.

Přehazovačka a přesmykač:

Udržujte je spravně nastavene. Přeřazujte jen pokud šlapete a při jizdě do kopce se snažte odlehčit nohy při řazeni (zmenšit napěti

v řetězu), vyhněte se narazu na zadni přehazovačku.

Pokud mate špatně nastavenou přehazovačku nebo přesmykač, nikdy nepřehazujte na nejmenši nebo největši ozubene kolo. Může

dojit k zablokovani řetězu a nasledne ztratě kontroly a padu.

ČESKY

10

Řetěz:

• Měřte opakovaně nataženi a vyměňte jej, je-li to nutne (přibližně po ujeti 1000 km).

• Často jej mažte a čistěte řidkym olejem, přebytečne mazivo setřete hadřikem.

• Životnost řetězu může byt různa podle značky řetězu a podle provoznich podminek.

Doporučujme vyměnit řetěz ve specializovanych servisech.

U jednorychlostnich kol je nutne dodržet dostatečne napnuti řetězu. Pokud dojde k povoleni, je nutne opětovne napnuti. Řetěz

napněte povolenim matice zadniho kola a tahem kola směrem ven řetěz napnete. Nakonec matice zadniho kola dotahněte.

Pneumatiky:

Pneumatiky udržujte natlakovany na spravnou hodnotu, ktera byva uvedena na boku plaště. Použivejte ručni nebo nožni hustilku.

Zkontrolujte, zda jsou pneumatiky řadně uloženy v rafku.

Nikdy nepřehušťujte pneumatiku. Nadměrnym tlakem může pneumatika přečnivat z rafku a zapřičinit poškozeni kola a zraněni

jezdce nebo okolnich chodců či přihližejicich. Nikdy nepouživejte vzduchove hadice na čerpacich stanicich k nafoukani Vašeho kola.

Kliky a pedaly:

Pedaly přiležitostně promazejte, zejmena po jizdě v naročnem terenu. Nepokoušejte se narovnat připadne ohnuti klik nebo

převodniku. Po prvni jizdě dotahněte klikove šrouby, zkontrolujte šrouby převodniku a pedalove hřidele. Nikdy nepokračujte v jizdě,

pokud se uvolni klika (čtyřhran kliky) na středove hřideli, nebo pedal v klice. Na vůli v klikach a pedalech vzniklou nedostatečnou

udržbou se nevztahuje narok na reklamaci.

Klipsny:

Uživani klipsen vyžaduje značnou miru zručnosti. Pokud toto neovladate automaticky, je vyžadovana značna

mira soustředěni, ktere může snižit Vaši pozornost při řizeni a zapřičinit ztratu kontroly a pad. Použivani klipsen

procvičujte pouze mimo nebezpečne a rušne cesty. Neutahujte klipsny, dokud si nejste jisti jejich uživanim.

Našlapne pedaly je možne uživat pouze v kombinaci se specialně upravenymi botami, ktere pevně zapadaji

do pedalu. Jizda vyžaduje dokonalou znalost uživani našlapnych pedalů, jinak je odvedena pozornost při řizeni, což

vede ke ztratě kontroly a k padu. Použivani našlapnych pedalů procvičujte pouze mimo nebezpečne a rušne cesty.

ČESKY

11

Brzdy:

Varovani: U modelů kol s brzdami typu V – brake či jinymi rafkovymi brzdami, dochazi k probroděni brzdici plochy rafku. Proto

je třeba věnovat pozornost opotřebeni rafku a brzdoveho špalku. Na našich modelech kol najdete dvoji druh indikace opotřebeni

rafku.

a) Černa indikačni linka na brzdove ploše – pokud dojde v důsledku opotřebeni k přerušeni či vymazani indikačni linky

neprodleně tento rafek vyměňte.

b) Indikačni system SCR – po opotřebeni bočnice rafku nastava deformace brzdove plochy a poškozeni dutiny rafku. Kolo

vykazuje velkou hazivost, přitom plašť zůstava bezpečně usazen.

Udržujte brzdove gumičky nastavene 2-4 mm od rafku s mirnym sklonem dle obrazku. Kontrolujte jejich opotřebeni a je-li to

nutne, vyměňte je. Očistěte olej nebo nečistotu nahromaděnou na rafku i na brzdovych botkach.

Velice důležite je přesne nastaveni brzd vzhledem k rozsahu pohybu brzdove paky tak, aby byla využita plna brzdici sila v ramci

tohoto rozsahu. Pokud neni dosažen maximalni brzdny učinek v ramci rozsahu pohybu brzdove paky, můžete ztratit kontrolu

vedouci k ohroženi Vašeho života či zdravi nebo způsobit škodu na Vašem kole či třetim osobam.

Upozorněni: jizda za mokra je mnohem naročnějši než za sucha. V tomto připadě je snižena učinnost brzd, a proto

by se měl cyklista chovat obezřetněji.

Ovladaci lanka:

Lanka spravně napněte. Pravidelně je kontrolujte, nenechavejte je volna a při opotřebeni je vyměňte. V žadnem připadě netvořte

na lanku smyčky. Proti roztřepeni konce lanka použijte hlinikove koncovky.

Přizpůsobeni sedla:

Vyšku a uhel přizpůsobte vlastnimu pohodli. Nevytahujte sedlovou trubku vyše, než je značka minimalniho zasunuti do ramu kola.

Pokud se sedlo otači v ramu, dotahujte sedlo sedlovym šroubem.

Pokud je sedlovka vytažena vyše než je značka minimalniho vloženi, může dojit k jejimu zlomeni, nasledně pak

ke ztratě kontroly a upadnuti. Po jakekoli manipulaci se sedlem se ubezpečte, že jste jej před jizdou řadně upevnili,

jinak může dojit ke zničeni sedla nebo ztratě kontroly a upadnuti. Průběžně provadějte kontrolu a ubezpečujte se,

že sedlo je dobře upevněne.

Jizda se špatně dotahnutou sedlovkou může umožnit sedlu otočeni nebo pohyb, ktery může způsobit ztratu

kontroly a pad.

Proto:

1) Požadejte prodejce, aby Vam poradil s přesnymi postupy a technikami spravneho upevněni sedlovky.

2) Pochopte a uplatňujte spravne techniky rychloupevněni sedlovky.

3) Před každou jizdou nejprve zkontrolujte bezpečne upevněni sedlovky.

zesilena stěna rafku

Doporučene opotřebeni brzdne plochy 0,35 mm. 2 - 4 mm

stěna rafku

rafek

brzdovy

špalik ČESKY

12

Refl ektory a odrazova skla:

Refl ektory a odrazova skla by měla byt namontovana na předni vidlici, na zadni straně pedalu a na dratech kol. Při poškozeni by

měly byt okamžitě vyměněny.

Jizda za šera, za tmy a v obdobi snižene viditelnosti bez vhodnych světel a odrazek je nebezpečna a může vest

k važnym zraněnim nebo smrti.

Ram:

Kontrolujte opakovaně připadne poškozeni v barvě okolo spojeni trubek. Timto způsobem se může projevovat ohnuti nebo

prasknuti ramu.

Ohnuty nebo prasknuty ram ihned vyměňte, neboť dochazi k nadměrnemu namahani dalši časti ramu, čimž vznika

velke nebezpeči urazu.

Hlavove složeni:

Dbejte na těsne dotaženi jistici matice, vidlice se ma volně otačet. Matice a šrouby dotahujte pravidelně podle potřeby. Kontrolujte

nepoškozenost všech časti a dbejte na spravne sestaveni všech dilů při opětovne montaži hlavoveho složeni.

Nevhodna uprava hlavoveho složeni může mit vliv na schopnosti řizeni a zapřičinit ztratu kontroly a pad. Zavezte

sve kolo k prodejci a nechejte si upravit hlavove složeni odbornikem.

Kolo a jeho komponenty maji svou životnost a použite materialy se časem unavi. Pokud životnost určiteho

komponentu konči, může tento najednou selhat a zapřičinit važna zraněni nebo smrt jezdce. Při vyskytu jakychkoli

signalů ukazujicich, že konči životnost určiteho komponentu, je nutne jej neprodleně vyměnit. Havarie může

předčasně ukončit životnost jednotlivych komponentů kola. Tyto mohou nahle selhat a zapřičinit ztratu kontroly

a může ohrozit Vaš život či zdravi nebo způsobit škodu na Vašem kole či třetim osobam.

MONTAŽNI POKYNY

Doporučene utahovaci momenty pro dily jizdnich kol

Všechny utahovaci momenty jsou uvedeny v jednotkach Newton-Metr [Nm].

V připadě jakychkoliv nejasnosti se obraťte na Vašeho prodejce.

Dil utahovaci moment [Nm]

- vyplet, naboj, kazeta -

Kazeta 30-45

Utaženi matic na ose naboje k ramu (neplati pro rychloupinaci typy) 29-40

Volnoběžne kolečko 34-45

- hlavove složeni, řiditka, sedlo, sedlovka -

Šroub představce pro zavitove hlavove složeni 19-30

Fixačni šroub představce (pro bezzavitove „ahead“ hlavove složni) 6-9

Přdstavec –dotažni řditka 4 šouby 9-12

MTB –rohy 6-12

Dotažni sedla v sedlovce 2 šouby 17-19

1 šoub 24-30

ČESKY

13

Dil utahovaci moment [Nm]

Sedlovka – dotaženi v ramu. POZOR: sedlovka potřebuje jen minimalmi dotaženi, aby

nesklouzka do ramu a nebo aby se v ramu nepřetačela. Přilišne dotaženi může poškodit sedlovku

i ram.

5-7

- kliky, středove složeni, pedal -

Pedal do kliky 35-40

ShimanoR Octalink XTR dotaženi kliky šroub (M15 thread) (NE!! Hollowtech II) 40-49

ShimanoR Hollowtech II misky středoveho složeni (2004 XTR, XT, Dura-Ace) 34-50

ShimanoR Hollowtech II misky středoveho složeni (2004 XTR, Dura-Ace, XT) 10-15

ShimanoR Hollowtech II leva strana seřizovaci šroub 0,5-0,7

Klika dotaženi k ose (včetně čtyřhrannych os, i ISIS-typ) 34-45

Středove složeni zapouzdřene 40-50

- přehazovačka, přesmykač, řazeni -

STI řazeni k řiditku 5,5-8

Otočne řazeni / řazeni v rukojeti „Revo“ shifter 5,6-7,9

FD objimka (přdni měič 5,0-6,8

FD objimka (přdni měič Karbonove ramy 1,2-2

FD dotažni lanka 4,5-6,8

RD dotažni k ramu (zadni měič 8-10

RD dotažni lanka 3,4

RD dotažni kladek měič 3,4-4

- brzdy -

Brzdove čelisti (silnični) 7,9-10

Brzdove čelisti MTB 5,6-6,8

Brzdove špalky – zavitove 5,6-6,8

Brzdove špalky – bez zavitu 7,9-9

Brzdove čelisti MTB uchyceni lanka 5,6-7,9

Brzdove čelisti silnični uchyceni lanka 5,6-7,9

Brzdove paky – MTB typ 5,6-7,9

Brzdove paky – STI, ERGO 5,6-7,9

- diskove brzdy -

Disc rotor k naboji HayesR 5,6

Hydraulicke brzdove čelisti / ram 5,6-7,9

Hydraulicka hadice / paka / čelisti 4,5-6,8

Přepočty na jine miry:

in-lb. = ft-lb. ~ 12 in-lb. = Nm ~ 8.851 in-lb. = kgf-cm / 1.15

ČESKY

14

šroub představce

hlavove složeni

1. povolit

3. dotahnout (do vymezeni vůle)

2. povolit

4. utahnout

5. utahnout

INSTALACE PŘEDNIHO KOLA

• Uvolněte rychloupinak (matice).

• Vložte kolo do koncovek vidlice.

• Přesuňte paku rychloupinaku o 90 stupňů od osy kola a zvolna dotahněte křidlovou matici.

• Zaklopte rychloupinak do zamčene polohy (mělo by to byt udělano stiskem palce).

UPOZORNĚNI: Ujistěte se, že je kolo uzamčeno v rychloupinacim mechanizmu nebo pevně dotažene maticemi.

INSTALACE ŘIDITEK

• Povolujte šroub v představci dokud se neuvolni kužel. Vložte jej do trubky předni vidlice nejmeně na čaru minimalniho vloženi!

• Řiditka jsou kolma k přednimu kolu.

• Před dotaženim pozorně prostuduj předepsane utahovaci momenty instalace karbonoveho řiditka v představci.

• Zkontrolujte dotaženi drženim předniho kola mezi Vašima nohama a zkuste otačet řiditka.

INSTALACE ZAVITOVEHO PŘEDSTAVCE DO VIDLICE

• Povolujte šroub v představci, dokud se neuvolni kužel.

Vložte jej do trubky předni vidlice nejmeně na čaru

minimalniho vloženi!

• Řiditka jsou kolma k přednimu kolu.

• Dotahněte pevně šroub v představci.

• Zkontrolujte dotaženi drženim předniho kola mezi

Vašima nohama a zkuste otačet řiditka.

POZOR: Nikdy nevysunovat nad rysku označujici

max. nebo stop

INSTALACE DO AHEAD PŘEDSTAVCE NA VIDLICI

• Povolujte čelni a bočni šrouby v představci a šroub hlavoveho složeni. Nasuňte jej na trubku předni vidlice.

• Řiditka jsou kolma k přednimu kolu.

• Dotahněte pevně šroub hlavoveho složeni v představci

a všechny šrouby představce.

• Zkontrolujte dotaženi drženim předniho kola mezi Vašima

nohama a zkuste otačet řiditka.

UPOZORNĚNI: šrouby představce doporučujeme

dotahovat momentem 7 Nm. Pozor na přetaženi

šroubů. Mohlo by dojit k poškozeni představce.

ČESKY

15

INSTALACE SEDLA

• Namažte sedlovku a vložte ji do ramu, nejmeně však na čaru minimalniho vloženi. Upevněte pomoci rychloupinaciho

mechanizmu, nebo šroubu. Před dotaženim pozorně prostuduj předepsane utahovaci momenty.

• Nastavte uhel sedadla vodorovně s podložkou. Dotahněte zamek sedla.

• Zkuste otočit sedlem pro kontrolu dotaženi.

POZNAMKA: Sedlo může byt přizpůsobeno do blizke nebo vzdalene polohy od řiditek. Toho lze dosahnout

posouvanim sedla po lyžinach a zajištěnim zamku sedlovky nebo pevnym dotaženim matice.

Pozor: Nikdy nevysunujte sedlovku nad rysku označujici max. nebo stop.

INSTALACE KARBONOVE SEDLOVKY

• Sedlovku nikdy nemažte mazacim tukem.

• Pro spravnou montaž použijte pouze specialni montažni pastu FSA (dynamic assembely paste).

INSTALACE BRZDOVYCH LANEK

Předni brzdove lanko:

• Vložte koncovku lanka do uchytu v leve brzdove pace.

• Provlečte lanko bowdenem a voditkem lanka, pote utahněte šroub ramena brzdy.

• Přitlačte obě čelisti tak, aby mezi brzdovymi gumičkami a rafkem byla 2-4 mm vůle.

• Pak utahněte šroub brzdoveho ramena uchycujici lanko.

• Odstřihněte přečnivajici lanko, aby zbylo asi 40 mm.

• Nasuňte ochrannou čepičku na konce lanka a sevřete kleštěmi.

• Ochrannou čepičku lanek stiskněte momentem 20 Nm.

Zadni brzdove lanko:

• Postup je obdobny jako při montaži předniho brzdoveho lanka. Pro zadni brzdu slouži prava brzdova paka.

vzpěra sedla rychloupinaci

mechanismus

zamek sedla

sedlovka

ČESKY

16

zadni kotoučova brzda

nastaveni sklonu

brzd. třmene

k brzd. kotouči

seřizovaci (stavěci) šroub

pro vymezeni vůle

mezi brzd. kotoučem

a brzd. destičkou

nastaveni sklonu

brzd. třmene

k brzd. kotouči

stavěci šroub

pro vymezeni

vůle mezi

brzd. kotoučem

a brzd. destičkou

předni kotoučova brzda

SEŘIZENI BRZD VBRAKE BRZDY

• Rafkove brzdy vyžaduji přiležitostna seřizeni, neboť se natahuji lanka

a brzdove gumičky se opotřebovavaji. Brzdove gumičky by měly

byt ve vzdalenosti 2-4mm od rafku. Obvykle se zadni brzdova paka

montuje na pravou a předni paka na levou čast řiditek.

• K lepšimu seřizeni brzd uvolnime nastavitelny valeček s pojistnou

matici. Abyste přibližili brzdove gumičky bliže rafku, vytačejte

nastavitelny valeček ven. Jestliže brzdove gumičky dřou rafek, zatačejte

nastavitelny valeček dovnitř. Zkontrolujte brzdove seřizeni.

• Brzdove gumičky se nesmi nikdy dotykat plaště. Zabrani se tim jeho

prodřeni.

Upozorněni: leva brzdova paka je předni brzda a prava brzdova paka je

zadni brzda. Pokud je zadni brzda v zadnim naboji protišlapna, je brzdova paka předni brzdy umistěna na leve straně.

Dejte si pozor na brzdove pačky, nesmi dojit k jejich zmačknuti až ke gripu (madlu), v tomto připadě se stavaji brzdy

neučinnymi. Je nutne jejich seřizeni, pomoci nastaveni brzdovych lanek.

KOTOUČOVA BRZDA

• šrouby č. 1 a 2 drži segment v zamku (vidlice)

• šroub č. 3 slouži k uchyceni brzdoveho lanka

• šrouby č. 4 a 5 jsou seřizovaci šrouby pro ustaveni brzdiciho

segmentu vůči kotouči

• šroub č. 6 slouži k seřizeni vzdalenosti brzdove destičky

od kotouče

Upozorněni: Učinnost brzd lze seřidit i stavěcim šroubem

na brzdove pace!!

spojovaci lanko

(voditko bowdenu

s lankem)

šroub brzdoveho

ramena

brzdova čelist

šroub č. 2

šroub č. 5

šroub č. 6

šroub č. 3

šroub č. 4

šroub č. 1

ČESKY

17

INSTALACE PEDALU

• Pedaly jsou označeny “R” a “L” na člni straněšoubu.

•Namaže pedalove šouby. - Našoubujte pedal

oznčny “R” otačnim doprava (strana s přvodniky). -

Našoubujte pedal označny “L” otačnim doleva do leve

kliky.

•Dotahněe pevněkažy pedal pomoci klič č 15

•Po ujeti cca 50 km znova utahněe oba pedaly.

PRACE PŘEHAZOVAČKY A PŘESMYKAČE

Přehazovaci system Vašeho kola měni převodovy poměr

pohybem řetězu z jednoho kolečka na druhe. Převody

řaďte jen při šlapani dopředu. Ty nejhladši pohyby jsou

provaděny za snadneho šlapani. Přehazovaci system je

vybaven dvěma přehazovacimi pačkami umistěnymi

na řiditkach. Prava pačka řidi pohyb řetězu po 6-7-8 nebo

9 zadnich kolečkach. Pohybem paky vpřed se pohybuje

řetěz z nejmenšiho kolečka (nejtěžši převod) na každe

vyšši kolečko (lehči převod). Leva pačka řidi pohyb řetězu

po třech přednich převodnicich. Pohybem leve paky vpřed

se řetěz přesune z menšiho převodniku na větši. Brzy

se naučite, ktere pozice použivat pro různe podminky jizdy. Jedině procvičovanim se to dobře naučite. Nesnažte se přehazovat

ve chvili, kdy vyvijite velky tlak na pedaly. Nikdy nešlapte zpět, když přehazujete. Mohl by vam spadnout řetěz.

Doporučeni: Nepouživejte převody, při kterych dochazi k extremnimu křiženi řetězu. Trpi tim cely převodovy mechanismus.

PŘESMYKAČ

• Vodič řetězu musi byt v linii s převodniky a musi byt 1-3 mm nad zuby největšiho převodniku.

• Je-li pačka přesmykače (leva) v poloze dozadu, zkontrolujte, zda neni lanko na přehazovani přiliš uvolněne. Vůli lze odstranit

uvolněnim šroubu s lankovou kotvou, zataženim lanka kleštěmi a opětovnem dotaženi šroubu.

• Pada-li řetěz z největšiho převodniku směrem k prave klice, utahněte horni šroub na seřizeni přesmykače jednou nebo dvěmi

otačkami. Proveďte test přehazovani a znovu seřiďte, pokud to bude nutne.

pačka přesmykače pačka měniče

klika

seřizovaci šroub

vodič řetězu

uchytka lanka

šroub

15 mm klič

ČESKY

18

PŘEHAZOVAČKA

• Nadzvedněte zadni kolo. Zatimco otačite klikou, zatahněte pravou pačku zpět. Řetěz by měl byt nastaven na nejmenšim zadnim

kolečku. Jestliže se tak nestalo, točte klikou dale a povolte horni seřizovaci šroub přehazovačky, dokud se řetěz nedostane

na nejmenši kolečko.

• Zatimco točite klikou, tahněte pačkou uplně dopředu, dokud se řetěz neposune na druhe nejmenši kolečko. Zatahněte pravou

paku zpět, řetěz by se měl hladce přesunout na nejmenši kolečko. - Zatimco točite klikou, zatahněte pačkou uplně dopředu.

Řetěz by měl byt nastaven na největšim zadnim kolečku. Jestliže se tak nestalo, točte klikou dale a otačejte dolnim seřizovacim

šroubem zadni přehazovačky, dokud se řetěz nedostane na největši kolečko.

• Zatimco točite klikou, zatahněte pačkou o něco zpět, dokud se řetěz nedostane na druhe největši kolečko. Zatahněte za pačku

plně vpřed, řetěz by se měl lehce přesunou na největši kolečko.

UPOZORNĚNI: Pro kola vybavena indexovym přehazovacim systemem – viz vyrobcem doporučene seřizeni.

PŘENASTAVENI LANKA

• Může se objevit protahnuti lanka

a způsobit špatne přehazovani.

Protahnuti lanka se objevi,

jestliže je lanko uvolněno (když

jsou přehazovaci paky cele zpět).

Uvolněni se zbavime, povolime-li

šroub na zajištěni lanka, pevně

za lanko zatahneme a opětně

zajišťovaci šroub dotahneme.

SEŘIZENI LOŽISEK

Vaše horske kolo ma čtyři sady ložisek, ktere vyžaduji seřizovani

a mazani:

1) hlavove složeni

2) středove složeni

3) ložiska nabojů kol

4) ložiska pedalů

Prohližejte často ložiska, zvlaště po jizdě naročnym terenem.

Interval servisu zavisi na počtu najetych kilometrů a podminkach

jizdy. Ačkoli jsou ložiska efektivně utěsněna, žadna těsněni použita

na kole nejsou zcela odolna proti vodě. S trochou dovednosti

a naležitymi nastroji byste měli byt schopni mazat a seřidit ložiska

sami.

horni šroub na seřizeni

přehazovačky

dolni šroub na seřizeni

přehazovačky

lankovy šroub

vodici kladky

pojistna matice

pružna podložka

nastavitelna miska

kuličkovy věneček

stacionalni kuželik

pevna miska

kuličkovy věneček

žlabkovy kuželik

ČESKY

19

HLAVOVE SLOŽENI

• Pro kontrolu seřizeni odstraňte předni kolo. Vidlice by se měla otačet volně, ale neměla by mit vůli.

• Jestliže ložiska potřebuji seřidit, uvolněte pojistnou matici dvěmi stranovymi kliči. Utahněte nebo uvolněte nastavitelny

věneček. Upevněte pojistnou matici a překontrolujte.

• Pro namazani ložiska rozmontujte řiditka. Sejměte pojistnou matici a nastavitelny věneček. Vytahněte vidlici z ramu a sundejte

dvě kuličkove klece. Vyčistěte mazivo ze všech časti a prohledněte ložiškove stopy kvůli opotřebeni a rzi. Znovu namažte všechny

časti, hlavně dostatečně pokryjte prstencove těsněni. Instalujte jednu kuličkovou klec na vidlici. Vložte vidlici zpět do ramu

a přesvědčte se, že prstenec zapadl na dno stacionarniho věnečku. Instalujte druhou kuličkovou klec na stacionarni kuželik.

Zašroubovavejte nastavitelny věneček dolů, dokud existuje vůle. Zašroubujte pojistnou matici.

DOTAŽENI AHEAD HL. SLOŽENI

• Povolujte šrouby v představci a šroub hlavoveho složeni.

• Řiditka jsou kolma k přednimu kolu.

• Dotahněte pevně šroub hlavoveho složeni v představci

a všechny šrouby představce.

• Zkontrolujte dotaženi drženim předniho kola mezi Vašima

nohama a zkuste otačet řiditka.

NABOJE

• Sejměte rychloupinaci mechanizmus.

• Vyšroubujte osičkovou pojistnou matici, pružnou podložku a kužel z jedne strany osičky. Vytahněte volně osičku z jadra naboje

a vyjměte kuličkova ložiska.

• Zkontrolujte, zda nejsou poškozeny nebo korodovany kuličkove drahy (popř. vyměňte).

• Přemažte nabojovou schranku a vložte ložiska.

• Vraťte zpět osičku. Našroubujte kužel, dokud se nedotkne kuličkovych ložisek. Vraťte zpět pružnou podložku a pojistnou

matici. Roztočte osičku. Měla by se pohybovat bez vůle nebo drhnuti. Znovu seřiďte, je-li to nutne, utahněte pojistnou matici.

Namontujte rychloupinaci mechanizmus.

STŘEDOVE SLOŽENI

Vaše kolo osazeno zapouzdřenym středovym složenim

je třeba pouze občas zkusit, zda nevznikla vůle.

Tento typ středoveho složeni je bezudržbovy.

Upozorněni: pevna miska ma zavit.

1. povolit

3. utahnout (do vymezeni vůle)

2. povolit

4. utahnout

5. utahnout

Bezzasahova zapouzdřena

středova osa

ČESKY

20

PEDALY

• Otačejte každym pedalem a zkontrolujte, zda nedrhne nebo nehluči. Ložiska do pedalu potřebuji zřidka udržbu, ale pokud je to

třeba, čtěte dale.

• Vyšroubujte pedal z kliky, sejměte ochranne vičko, pojistnou matici a těsněni. Vyšroubujte kužel a vytahněte šroub z jadra

pedalu. Vyčistěte mazivo ze všech časti a prohledněte, zda nedošlo k opotřebeni.

• Promažte ložiskove věnečky a vraťte stejny počet kuliček na každou stranu. Našroubujte kužel zpět na šroub, otačejte šroubem,

abyste dotahli kuželik na kuličky. Vraťte zpět kličove těsněni a pojistnou matici. Zkontrolujte vůli a drhnuti. Upravte kuželik

a utahněte pojistnou matici, namontujte pedaly na kliky.

DĚTSKA KOLA

Dětska kola jsou vyrobena podle evropske normy EN 14765, ktera je určena pro jizdni kola s maximalni vyškou sedla větši než

435 mm a menši než 635 mm.

Dětska kola jsou určena pro použiti jen na hřištich a uzavřenych plochach, a to pouze pod dozorem rodičů nebo opatrovnika.

Kolo neni určeno pro jizdu na veřejnych pozemnich komunikacich. Pokud ponechate ditě při jizdě na kole bez dozoru, může dojit

k poraněni nebo smrtelnemu poraněni.

NIKDY NENECHAVEJTE DITĚ BEZ DOZORU!!!

Důrazně doporučujeme vždy použit přilbu schvaleneho typu. Doporučene zatiženi dětskeho kola je do 25 kg včetně zavazadla. Před

prvni jizdou, prosim, věnujte pozornost spravnemu nastaveni Vašeho noveho kola.

Vyšku sedla nastavte tak, aby ditě pohodlně dosahlo

na řiditko a nebylo moc vzpřimene, nebo naopak moc „leželo“

na kole. Nikdy všk nevysunujte řditko nad vyznačnou rysku

(značno dražovani a slovem STOP, nebo MAX). Důladněvysvělete ditěi, ž kolo obsahuje protišapnou zadni brzdu.

Brzdova paka přdni brzdy je umistěa na prave straněřditka. Nikdy nebrzděe jen přdni brzdou.

SPECIALNI VYBAVA DĚTSKYCH KOL

Dětske kolo je od vyrobce vybaveno stabilizačnimi (balančnimi) kolečky. Tato stabilizačni kolečka slouži pro snadnějši jizdu Vašeho

ditěte. Vyrovnavaji nerovnovahu mladeho cyklisty, pomahaji lepe a snadněji se naučit ovladat kolo. Mlady cyklista se může vice

věnovat řizeni kola a učeni se brzdit na kole. Stabilizačni kolečka je nutne kontrolovat, zda se neuvolnily šrouby upevňujici vzpěry

ke kolu, zda kolečka jsou dostatečně připevněny ke vzpěram. Nedotažene šrouby mohou způsobit nespravnou funkci stabilizačnich

koleček. Může dojit k jejich povoleni, tim naslednemu padu a možnemu poraněni či dokonce smrti.

Protišlapnou zadni brzdou je kolo vybaveno pro jednodušši

a kvalitnějši bržděni mladeho cyklisty. Naučit ditě brzdit

kolo je nutnosti pro dalši uživani kola. Proto prosim věnujte

dostatečně přiměřeny čas vyuce, než si budete jisti, že

Vaše ditě umi bezpečně kolo zastavit. Pohybem nohy

a kliky převodniku ve směru hodinovych ručiček se kolo

uvadi do pohybu směrem dopředu. Abychom jej zastavili,

potřebujeme sešlapnout kliku převodniku v opačnem směru

tj. proti směru hodinovych ručiček. Dojde k pomalemu

zablokovani jizdy až k zabržděni celeho kola.

Spravne nastaveni

dotahovat

kličem 14/15

ČESKY

21

ODPRUŽENA VIDLICE

Chcete-li zachovat dokonalou funkci odpružene vidlice je důležita pravidelna udržba, předevšim třecich ploch mezi mezi vnitřni

a vnějši trubkou. Prachovka zabraňujici přistupu nečistot k třecim plocham nesmi byt porušena a musi chranit celou třeci plochu.

Pro myti vidlice je vhodne použit jemny kartač a teplou mydlovou vodu. Upozorněni: Při myti se nesmi voda dostat mezi vnitřni

a vnějši trubku vidlice. Pravě nečistota a voda maji nepřiznivy vliv na součastky uvnitř vidlice.

MAZANI VIDLICE

V nove odpružene vidlici je pružici sestava s vrstvou maziva. Tuto vrstvu maziva je třeba stale udržovat. Vidlice se maže vždy

po jizdě ve vlhkem prostředi (bahno, mokry pisek, dešť). Pokud nemate zkušenosti s udržbou a opravami vidlic, svěřte servis

kvalifikovanym odbornikům.

CELOODPRUŽENY RAM

Udržba: Po jizdě v blativem terenu je třeba očistit všechny pohyblive časti ramu, prodloužite tim jejich životnost. Každych 150 km

kontrolujte jednotlive součastky ramu. Opotřebi-li se některe dily, proveďte jejich vyměnu, aby nedošlo k poškozeni samotneho

ramu. Neopomeňte kontrolovat dotaženi šroubů jednotlivych časti a promazani kluznych ložisek u pružici jednotky.

MAZANI

Vaše kolo ma mnoho pohyblivych časti, ktere jsou neustale vystaveny přirodnim vlivům. Čistěni a mazani těchto časti prodlouži

jejich životnost.

Nasledujici součastky potřebuji pravidelně mazat: - řetěz

- přesmykač

- přehazovačka

- lanka na ovladani přehazovani

- brzdove čelisti, lanka a ovladani brzd

- odpružena vidlice

- pružici jednotka

ČESKY

22

GARANCE  VŠEOBECNE ZASADY

1) Firma BIKE FUN INTERNATIONAL, s.r.o., poskytuje na sve vyrobky zaruku v rozsahu uvedenem v zaručnim listě.

2) Firma BIKE FUN INTERNATIONAL, s.r.o., opravi na svůj naklad veškere zavady vznikle vadnym materialem, zpracovanim,

konstrukci a montaži, ktere se v době zaruky vyskytnou. Zaruka se nevztahuje na poškozeni vznikla havarii, přetěžovanim ramu

či kola extremni zatěži, nespravnym použivanim, obsluhou nebo udržbou jinou, než je stanoveno vyrobcem v navodu, špatnym

uskladněnim nebo neodborně provedenou opravou.

3) Vyrobek je prodejcem předan spotřebiteli v bezvadnem stavu a je připraven k jizdě.

4) Zaruka musi byt uplatněna neprodleně. Zaručni opravu provedou opravny nejdele ve lhůtě 30-ti dnů. Zaručni doba se

prodlužuje o dobu provaděni zaručni opravy. Vyrobce kola neodpovida za škodu vzniklou vadou, ktera neexistovala v době,

kdy vyrobce uvedl vyrobek na trh nebo nastala později a zaroveň neodpovida za škodu, kterou způsobil svym jednanim nebo

opomenutim poškozeny nebo osoba, za kterou je poškozeny odpovědny. Timto jednanim či opomenutim je miněno hlavně

nedodržovani zasad uvedenych v tomto navodu k obsluze.

Vyrobce kola neodpovida za škodu vzniklou vadou, ktera neexistovala v době, kdy vyrobce uvedl vyrobek na trh

nebo nastala později a zaroveň neodpovida za škodu, kterou způsobil svym jednanim nebo opomenutim poškozeny

nebo osoba, za kterou je poškozeny odpovědny. Timto jednanim či opomenutim je miněno hlavně nedodržovani

zasad uvedenych v tomto navodu k obsluze.

zadni kotoučova brzda lanka na ovladani přehazovani ovladani přehazovani

lanka na ovladani brzd

odpružena vidlice

zadni měnič řetěz pedal předni kotoučova brzda

POSKYTNUTI ZARUKY V JEDNOTLIVYCH KONKRETNICH PŘIPADECH

Ram a předni pevna vidlice – Zaruka se vztahuje na vadu materialu, jeho spoje a prorezivěni. Zaruku nelze uplatnit

na poškozeni způsobena havarii nebo neodbornou opravou. Deformace ramen a koncovek

vpřed, vzad nebo do strany jsou vždy způsobeny přetěžovanim nebo havarii.

Řizeni – Zaruka se vztahuje na materialove vady. Neuznava se deformace sloupku představce při vysunuti nad značku.

Středove složeni – Do zaruky spadaji vady materialu a jeho tepelneho zpracovani. Běžne seřizovani vůli neni předmětem

garančnich oprav, rovněž tak se neuznavaji zdeformovane nebo vytržene zavity dilů a poškozeny čtyřhran

klik.

Pedaly – Zaruka se vztahuje na vadu materialu. Na praskly rameček, ohnutou osu pedalu nebo vytrženy pedal z kliky nemůže

byt uplatněna zaruka.

ČESKY

23

Pneumatiky – Zaruka se poskytuje na vyrobni vadu (křivy plašť apod.). Na prodřeny plašť od brzdovych gumiček, jeho

opotřebeni jizdou nebo probržděnim se zaruka nevztahuje.

Kola – Do běžne zaruky patři vady materialu (praskly rafek, naboj, pastorek, osa, paprsek - do 30 dnů) včetně vad povrchove

upravy.

Brzdy, měnič a přesmykač – Do zaruky spadaji vady materialu. Na seřizeni se zaruka nevztahuje. Skladovanim, manipulaci

a jizdou se nastaveni častečně měni a jeho dolaďovani patři k běžne udržbě.

Sedlo, sedlovka – Uznava se vada materialu, posuzuje se z hlediska plněni funkce. Ryhy způsobene posuvem sedlovky

v sedlove trubce nelze reklamovat.

Řetěz – Předmětem zaruky je materialova vada nebo přetrženi. Na běžne opotřebeni nebo sniženi funkce vlivem zanedbani

udržby se zaruka nevztahuje.

Odrazky – Ulomene nebo rozbite odrazky nejsou předmětem zaruky.

Celoodpruženy ram – Zaruka se vztahuje na material, svary a jednotlive pohyblive časti. Zasadně ji nelze uplatnit na poškozeni

vznikle:

• havarii

• sportovně zavodni činnosti

• přetěžovanim v extremnich podminkach (sjezd naročneho terenu, jizdou ve vodě

a sněhu)

• vystavenim povětrnostnim podminkam (na dešti, slunci, uskladněni ve vlhkem prostředi)

• neodbornou opravou

• jizdou dvou lidi najednou

• nasilnym poškozenim

• skoky při jizdě

• nedostatečnou udržbou

Zaruka se ale nevztahuje na pohyblive časti mechanismu, pokud tyto nebyly dostatečně dotaženy a přesto došlo k použiti kola. Tyto

časti se použivanim opotřebovavaji, a proto je zapotřebi jejich pravidelna udržba.

Upozorněni: Nemate-li zkušenost s opravou celoodpruženych ramů, svěřte servis kvalifikovanemu mechanikovi.

Každy Vaš pad může ohrozit Vaš život či zdravi nebo způsobit škodu na Vašem kole či třetim osobam. Toto varovani by nikdy nemělo

byt opomijeno při jizdě na kole!

DŮLEŽITE UPOZORNĚNI

Reklamace se nevztahuji na běžnou udržbu kola:

1. volne kliky na středove ose (nedotaženy středovy šroub)

2. vůle v hlavovem složeni (nedotažene pojistne matice hlavoveho složeni)

3. nespravna funkce brzd (způsobeno použivanim a naslednym opotřebenim brzdovych botek, nataženim brzdovych lanek)

4. padani řetězu (způsobeno špatnym zařazenim převodovych poměrů, nasledneho křiženi řetězu a spadnuti nebo drhnuti o jina

ozubena kolečka)

5. nespravny chod přehazovačky, nebo přesmykače (vytaženi řadicich lanek a nasledna nedostatečna udržba)

6. vůle v přednim a zadnim naboji (nedotažene konusy v nabojich)

ČESKY

24

ZARUČNI LIST

ZARUKA NA RAM A KOMPONENTY - 24 měsiců na ram - 24 měsiců na komponenty

VŠEOBECNE ZASADY

Firma BIKE FUN INTERNATIONAL, s.r.o., potvrzuje, že jizdni kolo uvedeneho typu a vyrobniho čisla odpovida statnim normam

a technickym předpisům. Na toto jizdni kolo poskytuje zaruku ode dne prodeje konečnemu spotřebiteli. Zaručni doba se prodlužuje

o dobu provaděni zaručni opravy. Firma opravi na svůj naklad veškere v te době se vyskytnuvši zavady, ktere vznikly vadnym

materialem, zpracovanim, konstrukci a montaži. Zaručni opravu provede firma ve lhůtě stanovene přislušnymi předpisy.

PODMINKY ZARUKY

- vyrobek musi byt použivan vyhradně k učelu, pro ktery byl vyroben

- vyrobek musi byt řadně skladovan a udržovan podle navodu

- při uplatněni zaruky musi byt předložen řadně vyplněny zaručni list, kolo musi byt kompletni a vyčistěne

- zaruka musi byt neprodleně uplatněna u obchodni organizace, kde byl vyrobek zakoupen

NAROK ZE ZARUKY ZANIKA

- bylo-li zjištěno, že k poškozeni vyrobku nedošlo vinou vyrobce, ale uživatele (havarii, neodbornou opravou,

špatnym uskladněnim apod.)

- neuplatněnim naroku ze zaruky v zaručni lhůtě

- nebyl-li vyrobek řadně použivan a udržovan podle navodu

- nebyl-li při uplatněni naroku ze zaruky předložen řadně vyplněny zaručni list

- na běžne opotřebeni jednotlivych dilů se zaruka nevztahuje

 

 

Zpět

    ...ve středu 30.8.2017 se nás sešlo až 3...druhý pokus v pondělí 18.9.2017 se nás sešlo 8...a vzhledem zdravotním problémům Vaška se bohužel tréninky nebudou konat...v lednu 2018 se zkusíme spojit a domluvit případně jarní lyžovačku...v pondělí choďte plavat na tu 18.00 hod, já se tam sem tam zastavím...kondici udržujte cvičením doma případně v jiných sportech...hezké babí léto

     

     

 

kostlivci cvičíme

  • 05.09.2017 11:34

    prodám byt

    " PRODÁM BYT 1+4 v Brandýse n.L. za 3 mil. Kč včetně kompletního vybavení (nová koupelna, WC a vest. skříně za 250 000,- Kč, zánovní kuchyně, pracovna, obývák s jídelním koutem, dětský pokoj, ložnice s lodžií, sklepní kóje) k nastěhování 1.5.2018, pro vážného zájemce mob. 728036615".  

  • 13.10.2016 18:05

    vše o kole

      Proč si nechat kolo před sezonou zkontrolovat Kolo není jen rám, řidítka a šlapky. Jedná se o složitý mechanismus plný nejrůznějších šroubků, lanek, destiček a jiných součástek, které je třeba utáhnout, promazat, vyvložkovat atd. Pravidelná, alespoň každoroční, generální prohlídka kola...

  • 03.09.2016 14:32

    Dani video

    Dani na lanech jako Tarzanka https://youtu.be/RQK4TIaeNKQ

  • 13.02.2016 20:39

    vaše lyžařské umění na You Tube https://youtu.be/9Pm6uWgTIYg, stačí napsat SK Skeleton

    https://www.youtube.com/attribution_link?a=HX8Z84pH944&u=/channel/UCGk0juiJOTbTs4ztGKgcAyw%3Ffeature%3Dem-upload_owner      

  • 21.11.2015 17:47

    FLORBAL

      ZÁKLADY FLORBALU 1. Historie a současnost 2. Výklad pravidel, vybavení 3. Metodika herních činností jednotlivce 1. Historie a současnost Ještě před dvaceti lety u nás florbal prakticky nikdo neznal. V devadesátých letech začala sportovní veřejnost registrovat nový sport. Přibývalo...

  • 16.11.2014 10:03

    seznam členů

      Langer Václav  728036615 Zumr Vratislav  721286871 Langerová Dana 73599090 Krejsa Luboš 737 702 834 Krejsová Lenka 776 198 595   Minxová Kamila 736525 251  Herainová Viktorie  Kupilíková Kateřina Jirešová Nikola Kuchová Anna Vrtišková...

  • 27.02.2010 16:57

    životospráva

    Popis jednotlivých minerálů a projevy při jejich nedostatku: Vápník Patří k nejrozšířenějším minerálům v těle, protože je základním stavebním kamenem při tvorbě kostí a zubů. Získáme ho hlavně z mléka a mléčných výrobků, ovoce, ořechů, ryb (např. sardinek, lososa atd.), luštěnin atd. Trvalý...

kostlivci cvičíme

  • 05.09.2017 11:34

    prodám byt

    " PRODÁM BYT 1+4 v Brandýse n.L. za 3 mil. Kč včetně kompletního vybavení (nová koupelna, WC a vest. skříně za 250 000,- Kč, zánovní kuchyně, pracovna, obývák s jídelním koutem, dětský pokoj, ložnice s lodžií, sklepní kóje) k nastěhování 1.5.2018, pro vážného zájemce mob. 728036615".  

  • 13.10.2016 18:05

    vše o kole

      Proč si nechat kolo před sezonou zkontrolovat Kolo není jen rám, řidítka a šlapky. Jedná se o složitý mechanismus plný nejrůznějších šroubků, lanek, destiček a jiných součástek, které je třeba utáhnout, promazat, vyvložkovat atd. Pravidelná, alespoň každoroční, generální prohlídka kola...

  • 03.09.2016 14:32

    Dani video

    Dani na lanech jako Tarzanka https://youtu.be/RQK4TIaeNKQ

  • 13.02.2016 20:39

    vaše lyžařské umění na You Tube https://youtu.be/9Pm6uWgTIYg, stačí napsat SK Skeleton

    https://www.youtube.com/attribution_link?a=HX8Z84pH944&u=/channel/UCGk0juiJOTbTs4ztGKgcAyw%3Ffeature%3Dem-upload_owner      

  • 21.11.2015 17:47

    FLORBAL

      ZÁKLADY FLORBALU 1. Historie a současnost 2. Výklad pravidel, vybavení 3. Metodika herních činností jednotlivce 1. Historie a současnost Ještě před dvaceti lety u nás florbal prakticky nikdo neznal. V devadesátých letech začala sportovní veřejnost registrovat nový sport. Přibývalo...

  • 16.11.2014 10:03

    seznam členů

      Langer Václav  728036615 Zumr Vratislav  721286871 Langerová Dana 73599090 Krejsa Luboš 737 702 834 Krejsová Lenka 776 198 595   Minxová Kamila 736525 251  Herainová Viktorie  Kupilíková Kateřina Jirešová Nikola Kuchová Anna Vrtišková...

  • 27.02.2010 16:57

    životospráva

    Popis jednotlivých minerálů a projevy při jejich nedostatku: Vápník Patří k nejrozšířenějším minerálům v těle, protože je základním stavebním kamenem při tvorbě kostí a zubů. Získáme ho hlavně z mléka a mléčných výrobků, ovoce, ořechů, ryb (např. sardinek, lososa atd.), luštěnin atd. Trvalý...

Kontakt

Václav Langer
Chobotská 1727, 250 01 Brandýs nad Labem

728036615
Bankovní spojení :
č.ú. 0438118003/0800

© 2009 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba www stránek zdarmaWebnode